Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu

Duyurular

3.ÇANAKKALE TARIMI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

 

Sempozyum ile ilgili genel bilgi ve değerlendirmeler;

  1. Üçüncüsü düzenlenen Çanakkale Tarımı Sempozyumu, 43 sözlü ve 54 poster bildiri olmak üzere 97 bildiri ve 105 katılımcının katkıları ile gerçekleştirilmiştir. İlimiz tarımına yönelik yapılan sunumlara bölgemizde faaliyet gösteren üreticiler, kurum temsilcilikleri ve Ziraat fakültesi öğrencileri katılım göstermiştir.
  2. Sempozyum, Çanakkale tarımının tüm paydaşlarını bir araya getiren bir organizasyon olmuş; sempozyum kapsamında ayrıca özel sektör – öğrenci etkileşimli bir program da gerçekleştirilmiştir.
  3. Çanakkale ilinin coğrafi tescilli ürünleri bölgemizin üretim potansiyelinin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Çanakkale ilinin bu konudaki potansiyeli ve coğrafi işaret almış ürünleri üzerine çeşitli bilimsel çalışmalar sunulmuştur.
  4. Çanakkale iline yönelik alternatif bitkiler ve yetiştirme olanakları, sürdürülebilir tarım, güncel tarımsal teknolojiler ve pestisit kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan kalıntı problemleri gibi güncel konular üzerine çalışma sonuçları paylaşılmıştır.
  5. Çanakkale tarımı konusunda bir sempozyumun tekrar düzenlenmiş olması, ilimiz tarımı için olumlu bulunmuştur.

 

Sempozyumda sunulan bildirilerden derlenen öneriler;

  1. Tüm katılımcılara açık yapılan kapanış oturumunda sempozyumun bölge tarımımız için önemli bir değer olduğunun altı çizilmiştir.
  2. Çanakkale Tarımı Sempozyumlarının gelecekte 2 yılda bir düzenlenmesi ve süresinin 2 günden uzun olmaması önerileri katılımcıların çoğunluğu tarafından benimsenmiştir. Buna ek olarak poster formatının kesinleştirilmesi, sunum sürelerinin 10 dakikaya düşürülmesinin ve her sunumdan sonra 5 dakikalık bir tartışma bölümü planlanması gibi uygulamaların sunum programlarının iyileştirilmesine katkı sağlayacağı ifade edilmiştir.
  3. Tarım bakanlığı ile Çanakkale’ye bağlı belediyelerin sempozyuma katılımlarının teşvik edilmesi önerilmiştir.
  4. Çanakkale tarımının marka değerini öne çıkarabilecek çalışmaların arttırılmasının sempozyumun öncelikli hedefleri arasında yer aldığı belirtilmiştir.
  5. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sunumlarının arttırılmasının ve geliştirilmesinin faydalı olacağı ifade edilmiştir.
  6. Sunumlarda kalitenin arttırılması amacıyla yarışma düzenlenerek en başarılı bulunan sunumlara ödül verilmesi fikri olumlu karşılanmıştır.
  7. Üreticilerin sempozyuma daha fazla katılım sağlamaları için gerekli girişimlerin yapılması kararlaştırılmıştır.
  8. Tarımsal üretimde kooperatif ve birliklerin önemine tekrar vurgu yapılmıştır.
  9. Tarım sektörü ile kamu kurumları arası iş birliğinin arttırılması gerekliliği ifade edilmiştir.